Ledejä, lisää ledejä. 50 w ja tehokkaampia
image

Ledejä on montaa erimuotoa.  Ledin nimellis jännite on 2-3.3v tasolla, riippen ledin väristä. Sarjoittamalla tai etuvastuksilla saadaan sopivalla jännitteellä olevan valolähteen.

image

Creen ledit on suosittuja kirkkaissa taskulampuissa. Kirkkaimmat tehdään  lioni akuilla varustetuilla taskulampuilla. Ledit tarvitsevat  mahdollisesti vielä lisäjäähdtystä lisäksi.  Paristoissa ei ole tarpeeksi potkua vaan siksi niissä käytetään akkuja.  1500mAh akku ei ole paljoa, mielellään 2500 mAh akku esim Sony tai Samsung on hyvä. Creen ledejä on hyvä tilata esim Aliexpressistä 

image

Vanhempia suosittua ledejä on kantikkaat ledit joita saatavanaa 10-100w attisina.

 Ledit on 10 ledin sarjoissa ja pystyviirujen määrä kertoo wattiluvun. Nämä toimivat 30-36 voltilla.  Vastaavia ledejä käytetään esim rakennusvalaisimissa. Aliexpressista saa myös näitä. Näitä voi käyttää 12v stepup piirillä. Piireissä joko kiinteä tai säädettävä  ulostulo, eikä maksa kuin 5-10e riippuen paljon. Näitä ledejä on pakko laittaa jäähyyn, esim AMD prossun jäähyyn. 

image

Uudempia teholedejä on pyöreät, lähes cree ledien kokoiset ledit. Näissä ledeissä 50w teho, pienessä koossa. Ja nämä tarvivat myös jäähyn.  Valotehoa voidaan ohjata heijastimella Alista ja lisäämällä linssi 28mm Alista saadaa kavennettua valokeilaa. Näistä saa kivasti rakennettua taskulampun jossa potkua.  50w ledi toimii 30-33v jännitteellä. Lämmön tuotto kasvaa  volttien kasvaessa ja myöskin elinikä pienenee jos ottaa maksimeja ulos. 24v riittää sytyttäämään . himmeästi ledit. Katso tarkat speksit ilmoituksesta. 

image